Προβολή όλων των 7 αποτελεσμάτων

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ

18.00

Η κατανόηση του ανθρώπου για τον φυσικό κόσμο είναι γεμάτη χάσματα. Όχι μικρά κενά που μπορούμε να αγνοήσουμε, αλλά τεράστιες ελλείψεις στις βασικές μας αντιλήψεις για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ο δημιουργός του διαδικτυακού κόμικ phdcomics.com Χόρχε Τσαμ και ο σωματιδιακός φυσικός Ντάνιελ Γουάιτσον ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξερευνήσουν όλα όσα ξέρουμε για το σύμπαν: τις πελώριες τρύπες που υπάρχουν στις γνώσεις μας για τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας ευρηματικά πληροφοριογραφικά και καρτούν, και ασυνήθιστα διασκεδαστικές και γλαφυρές επιστημονικές εξηγήσεις, μας δίνουν τις καλύτερες απαντήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για πολλά ερωτήματα που εξακολουθούν να μπερδεύουν τους επιστήμονες, όπως:

Γιατί υπάρχει ένα όριο ταχύτητας στο σύμπαν;
Γιατί δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αντιύλη;
Τι (ή ποιος) επιτίθεται στη Γη με μικροσκοπικά, υπερταχέα βλήματα;
Τι είναι η σκοτεινή ύλη, και γιατί επιμένει να μας αγνοεί;
Παρότι το σύμπαν είναι γεμάτο από αλλόκοτα πράγματα που δεν βγάζουν κανένα νόημα, οι Τσαμ και Γουάιτσον υποστηρίζουν πειστικά ότι τα ερωτήματα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε είναι εξίσου ενδιαφέροντα με εκείνα που μπορούμε. Αυτή η πλούσια εικονογραφημένη εισαγωγή στα μεγαλύτερα μυστήρια της φυσικής απομυθοποιεί επίσης πολλά περίπλοκα ζητήματα που γνωρίζουμε, από τα κουάρκ και τα νετρίνα μέχρι τα βαρυτικά κύματα και τις εκρηγνυόμενες μαύρες τρύπες. Προσφέροντάς μας ίσες δόσεις από χιούμορ και απόλαυση, οι Τσαμ και Γουάιτσον μας προσκαλούν να δούμε το σύμπαν σαν μια πιθανόν απέραντη αχαρτογράφητη έκταση που παραμένει στη διάθεσή μας για να την εξερευνήσουμε.

Η ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

18.00

Η ζωή όλων μας υπόκειται σε περιορισμούς χώρου και χρόνου, σε δεσμευτικά όρια από τα οποία προκύπτει ένα ιδιαίτερο είδος προβλημάτων. Τι πρέπει να κάνουμε ή να αφήσουμε ανολοκλήρωτο σε μια μέρα ή σε ολόκληρη τη ζωή μας; Πόση ακαταστασία πρέπει να αποδεχτούμε; Ποια ισορροπία μεταξύ νέου και γνώριμου προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση; Αν και τα διλήμματα αυτά φαίνονται αποκλειστικά ανθρώπινα, ωστόσο δεν είναι. Οι υπολογιστές, όπως κι εμείς, διαθέτουν περιορισμένο χώρο και χρόνο, κι έτσι οι επιστήμονες υπολογιστών έχουν παλέψει με τέτοια προβλήματα για πολλές δεκαετίες. Και οι λύσεις που έχουν βρει έχουν να μας διδάξουν πολλά.

Σε ένα συναρπαστικά διεπιστημονικό έργο, οι Μπράιαν Κρίστιαν και Τομ Γκρίφφιθς δείχνουν πώς οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί για τους υπολογιστές μπορούν να ξεδιαλύνουν και κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπινα ερωτήματα. Εξηγούν πώς να βελτιώσουμε τη διαίσθησή μας και πότε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, πώς να αντιμετωπίζουμε τις πολυάριθμες επιλογές που μας κατακλύζουν και πώς να συνδεόμαστε καλύτερα με τους άλλους. Από την εύρεση συντρόφου μέχρι την εύρεση μιας θέσης παρκαρίσματος, από την οργάνωση της αλληλογραφίας μας μέχρι τη διαχείριση του χρόνου μας, η Αλγοριθμική τέχνη των αποφάσεων μεταμορφώνει τη σοφία της επιστήμης υπολογιστών σε στρατηγικές της καθημερινής ζωής.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

16.00

H υπόθεση της ευτυχίας είναι ένα βιβλίο για δέκα Μεγάλες Ιδέες. Κάθε του κεφάλαιο είναι μια προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με μια ιδέα που έχουν ανακαλύψει πολλοί πολιτισμοί του κόσμου – να την αμφισβητήσουμε υπό το πρίσμα όσων γνωρίζουμε σήμερα από την επιστημονική έρευνα και να αποσπάσουμε από αυτή τα διδάγματα που εξακολουθούν να ισχύουν στη σύγχρονη ζωή.

Ο βραβευμένος ψυχολόγος Τζόναθαν Χάιντ μας δείχνει με ποιον τρόπο η βαθύτερη κατανόηση της πανανθρώπινης σοφίας και των διαχρονικών αρχών της μπορεί να εμπλουτίσει ή ακόμη και να μεταμορφώσει τη ζωή μας. Για τον σκοπό αυτό, εξετάζει στο φως της σύγχρονης επιστήμης την πολύπλευρη διαίρεση του νου μας, τη σημασία που έχει το πώς προσλαμβάνουμε τον κόσμο, τη λειτουργία της ανταπόδοσης στην κοινωνική ζωή, την έμφυτη μεροληψία μας, τις αντινομίες της επιδίωξης της ευτυχίας, τη σημασία της αγάπης, τις ευεργετικές συνέπειες της αντιξοότητας, τη δύναμη της πνευματικότητας και τη σημασία της συνοχής μεταξύ των επιπέδων της ύπαρξής μας.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ

16.00

Από τις νευρολογικές έρευνες των τριών τελευταίων δεκαετιών, έχει γίνει σταδιακά προφανές ότι ο τρόπος που βιώνουμε τον κόσμο –η πρόσληψη των ερεθισμάτων, η συμπεριφορά, η μνήμη και η κοινωνική κρίση– καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό όχι από τις συνειδητές διεργασίες του νου, όπως πίστευαν οι επιστήμονες παλιότερα, αλλά από τις ασυνείδητες. Στο Κάτω από το κατώφλι, ο Λέοναρντ Μλοντίνοφ χρησιμοποιεί την απαράμιλλη ικανότητά του να διαφωτίζει με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο ακόμα και τα πιο δυσνόητα επιστημονικά ζητήματα, για να διαλευκάνει την πολυπλοκότητα του «υποκατωφλικού» νου. Στην πορεία αυτής της παρουσίασης, καταδεικνύει τις πολλές ασυνείδητες πτυχές των παρανοήσεών μας σχετικά με τους συγγενείς, τους φίλους και τους επαγγελματικούς μας συνεργάτες, φωτίζει τους μηχανισμούς των παρερμηνειών μας για τους λόγους των επενδυτικών μας επιλογών, και εξηγεί πώς δημιουργούνται οι ανακριβείς αναμνήσεις για σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, οδηγώντας μας να αναθεωρήσουμε δραστικά την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

15.01

Η αναζήτηση φαρµάκων ξεκίνησε από τότε που υπήρξαν και οι αρρώστιες, δηλαδή από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Μέσω καθαρής τύχης –μασώντας, βράζοντας και εισπνέοντας– κάποιες νεολιθικές υπάρξεις ανακάλυψαν το όπιο, την εχινάκεια, τον γιουνίπερο και άλλες χρήσιμες ουσίες. Ο Ότζι, ο Άνθρωπος των Πάγων, ο ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών κυνηγός που βρέθηκε παγωµένος στις Ιταλικές Άλπεις, όπως διαπιστώθηκε είχε µολυνθεί από παράσιτα στο έντερο, και είχε δεµένο στο παντελόνι του ένα γιατρικό της Εποχής του Χαλκού: ένα παρασιτοκτόνο µανιτάρι. Σήµερα, οι µεγάλοι φαρµακευτικοί όµιλοι δαπανούν δισεκατοµµύρια δολάρια σε υπερσύγχρονα εργαστήρια στελεχωµένα µε κορυφαίους επιστήµονες για να ανακαλύψουν τα µελλοντικά υπερευπώλητα φάρµακα. Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές µας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σκευασµάτων, βασικά στοιχεία της ανακάλυψης φαρµάκων παραµένουν η τύχη, η δοκιµή και το σφάλµα, το ρίσκο και η επινοητικότητα.

Το βιβλίο αυτό είναι µια γλαφυρή και διαφωτιστική αφήγηση της έρευνας για νέα γιατρικά από τους νεολιθικούς προγόνους µας µέχρι τους σηµερινούς επαγγελµατίες, και από την κινίνη και την ασπιρίνη µέχρι το Viagra, το Prozac και το Lipitor. Τα κεφάλαιά του αφηγούνται µε σπάνια αφηγηµατική ζωντάνια το πώς ανακαλύπτονται στην πράξη νέα φάρµακα, τις στρατηγικές της ανάπτυξής τους, τα λάθη και τις σπάνιες επιτυχίες των κυνηγών φαρµάκων από πολλές χώρες του κόσµου. Ο ∆ρ Donald R. Kirsch έχει ενσταλάξει εδώ την πλούσια εμπειρία από την πολυετή σταδιοδρομία του στο κυνήγι φαρµάκων, είτε ψάχνοντας για σωτήρια µόρια στους λασπότοπους του Τσέζαπικ Μπέι είτε διευθύνοντας ερευνητικές οµάδες σε κάποιες από τις µεγαλύτερες φαρµακευτικές εταιρείες.

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

20.00

Εδώ και διακόσια χρόνια οι πεσιμιστές έχουν κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο, επιμένοντας ότι τα πράγματα θα γίνουν σύντομα πολύ χειρότερα. Στην πραγματικότητα όμως, η ζωή βελτιώνεται – και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πρόσβαση στην τροφή, το εισόδημα και το προσδόκιμο ζωής βρίσκονται σε άνοδο· οι αρρώστιες, η παιδική θνησιμότητα και η βία μειώνονται σε όλη την υφήλιο. Η Αφρική βγαίνει από τη φτώχεια ακολουθώντας την Ασία· το Διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο και η μεταφορά εμπορευμάτων με κοντέινερ κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο πλούσια από όσο ποτέ στο παρελθόν. Ο συλλογικός μας εγκέφαλος (οι διασυνδεδεμένες δεξιότητες και γνώσεις της ανθρωπότητας) μας έχει προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, και φαίνεται να μας επιφυλάσσει ασύλληπτες εξελίξεις για το μέλλον.

Σε αυτή την τολμηρή και εγκαρδιωτική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται στη θετική κατεύθυνση μέσω της ανταλλαγής και της εξειδίκευσης, ο γνωστός συγγραφέας Ματτ Ρίντλεϋ δεν αρκείται στο να περιγράψει πώς βελτιώνονται τα πράγματα. Εξηγεί επίσης το γιατί. Ένα πνευματώδες, αναζωογονητικό και διαφωτιστικό έργο που καλύπτει όλο το εύρος της ανθρώπινης ιστορίας –από την Εποχή του Λίθου μέχρι το Διαδίκτυο– η Ορθολογική αισιοδοξία θα αλλάξει την αντίληψή σας για τον κόσμο προς το καλύτερο.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥ

17.00

Σ’ αυτό το ασεβές και διαφωτιστικό βιβλίο, ο Leonard Mlodinow μας δείχνει πώς η τύχη και οι πιθανότητες αποκαλύπτουν πολλά για την καθημερινή μας ζωή και για το πώς παρανοούμε τη σημασία όσων βιώνουμε, από μια χαλαρή συνομιλία μέχρι μια σοβαρή οικονομική αναποδιά. Το αποτέλεσμα είναι να αποδίδουμε συχνά τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της ζωής σε σαφείς αιτίες, ενώ στην πραγματικότητα επηρεάζονται καίρια από την τύχη.

Η επιτυχία του αγαπημένου μας ηθοποιού ή συγγραφέα ―στην πραγματικότητα η μοίρα όλων μας― αντανακλά, εξίσου με τις εγγενείς αρετές ή την ικανότητα σχεδιασμού, και την επίδραση της τύχης. Ακόμη και ένας επιχειρηματίας όπως ο Μπιλ Γκέιτς, που έχτισε μια αυτοκρατορία, ίσως να μην ήταν εξωπραγματικά ικανός αλλά απλώς πιο τυχερός από άλλους. Και προκαλεί ίσως σοκ να συνειδητοποιεί κανείς ότι έχει διπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα πηγαίνοντας να αγοράσει ένα λαχείο απ’ ό,τι να κερδίσει το λαχείο.

Ο Mlodinow δείχνει γλαφυρά γιατί οι δημοσκοπήσεις, οι βαθμοί στο σχολείο, και πολλές άλλες ποσοτικές αξιολογήσεις της καθημερινότητας είναι λιγότερο αξιόπιστες απ’ όσο πιστεύουμε. Αποκαλύπτοντάς μας τις ψυχολογικές ψευδαισθήσεις που μας κάνουν να κρίνουμε λανθασμένα τον κόσμο γύρω μας, διαφωτίζει με αμεσότητα και χιούμορ τις αληθινές αιτίες των πραγμάτων. Παράλληλα, αφηγείται το μυθιστορηματικό χρονικό της τυχαιότητας, γραμμένο από επιφανείς τζογαδόρους και ευφυείς μαθηματικούς.

Από τις διαγνώσεις των γιατρών μέχρι τις αποφάσεις των δικαστηρίων, η διερεύνηση του Mlodinow συναρπάζει, εκπλήσσει και εμπνέει. Προσφέροντάς μας μια περιοδεία στην τυχαιότητα, αλλά και έναν καινούργιο τρόπο αντίληψης του κόσμου, αυτό το πρωτότυπο κι αναπάντεχο ταξίδι μάς υπενθυμίζει ότι πολλά πράγματα στη ζωή είναι τόσο προβλέψιμα όσο τα βήματα κάποιου που γυρνάει σπίτι του τρεκλίζοντας μετά από μια νύχτα στο μπαρ.