Προβολή όλων των 9 αποτελεσμάτων

ΕΡΩΤΟΣ ΦΥΣΙΣ

13.12

Ίσως τίποτε άλλο δεν προκαλεί τόσο ανθρώπινο πόνο και δεν γίνεται αιτία τόσης σπατάλης ανθρώπινης ζωής, όσο η επικρατούσα αντίληψη για την πραγματική φύση και λειτουργία του έρωτα. Ιδιαίτερα ολέθρια για τον άνθρωπο και τη ζωή του είναι η εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για την περί έρωτος άποψη της χριστιανικής παραδόσεως. Ίσως τίποτε δεν είναι τόσο κρίσιμο και τόσο καίριο για τον άνθρωπο όσο η γνώση για την πραγματική φύση του έρωτα, γιατί ο έρως είναι η πηγή της ζωής.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

16.10

Η πραγματική συμφορά που υφίσταται σήμερα η ελληνική κοινωνία δεν είναι η οικονομική δυσπραγία. Αυτή είναι μόνο μία και όχι η σοβαρότερη συνέπεια της ανυπολόγιστης καταστροφής που συνίσταται στον ενταφιασμό ανεκτίμητων χαρισμάτων ολόκληρων γενεών με την υπόσχεση της εύκολης ζωής που εξαπατηθήκαμε να πιστεύουμε ότι είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

13.50

Σε κάθε επάγγελμα είναι άστοχο να θεωρηθεί ότι οι καλές καιευγενικές προθέσεις μπορεί να είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής. Οι πνευματικές ανάγκες του δυσαρεστημένου παιδιού, της νευρικής μητέρας, τουαλκοολικού πατέρα περιπλέκονται με βαθιά κίνητρα και σχέσειςπου ερευνά η ψυχολογία. Για να είναι αποτελεσματικός ο ποιμένας στην εκκλησιαστική του διακονία, θα χρειασθεί ψυχολογικέςγνώσεις και ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτές και άλλες ειδικέςανάγκες. Η ψυχολογία δεν θα υποκαταστήσει την πίστη στη φροντίδα της ψυχής, αλλά μπορεί να πληροφορήσει και να οδηγήσει την έρευνα για βαθύτερη κατανόηση της εσωτερικής ζωής.
π.Φ.Φ.

ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

12.93

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση στο βιβλίο «Στου δρόμου τα μισά» έδειξε ότι αφ’ ενός δεν έχει δοθεί στη μέση ηλικία η προσοχή που δικαιούται και αφ’ ετέρου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση σ’ αυτό το θέμα, προκειμένου να αξιοποιήσουν κατάλληλα μια μεγάλη ευκαιρία να ζήσουν με πληρότητα και νόημα το δεύτερο μισό της ζωής τους.

ΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΑ ΜΙΣΑ

13.93

Είναι πολύ σημαντικό στη μέση ηλικία να αλλάξουμε προσανατολισμό από το μέλλον στο παρόν… γιατί το να συνεχίζης ένα προσανατολισμό προς το μέλλον είναι σαν να κρατάς μια ωρολογιακή βόμβα. Αν ο άνθρωπος στη μέση ηλικία δεν εγκατάλειψη τις ναρκισσιστικές αξίες του πολιτισμού μας για επιτυχία, πλούτο, λάμψη και προβολή, με τις οποίες πορεύτηκε το πρώτο μισό της ζωής του, για να υιοθέτηση τις πνευματικώτερες αξίες των σχέσεων, της κοινωνίας, της προσφοράς, της στροφής από το εγώ στο εμείς, που παρέβλεψε στο πρώτο μισό της ζωής του, το μέλλον του θα είναι θλιβερό.

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

10.00

Για πολλούς ανθρώπους που τους ταλαιπωρούν προβλήματα, αμφιβολίες ή θλίψη, οι σκέψεις αυτού του μικρού βιβλίου ίσως αποτελέσουν μια χείρα βοηθείας που απλώνεται να τους βοηθήση στις δύσκολες ατραπούς του δρόμου της ζωής.
Να κατανικήσουν τις αντιξοότητες, να κατανοήσουν τα προβλήματα και να κυττάξουν το μέλλον με γαλήνη και εμπιστοσύνη.

ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

17.10

Ο τρόπος που συχνά αξιολογούμε τα πράγματα και τους ανθρώπους είναι συνήθως ανακριβής και απλοϊκός. Μας εξυπηρετεί να ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα και φαίνεται να πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί κάποιος υποτιθέμενος όλεθρος. Μας βολεύει να πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι μαύρα ή άσπρα. Να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κληρικούς, μας αρέσει και εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες της ανωριμότητός μας να ειδωλοποιούμε και να αποθεώνουμε κάποιους απ’ αυτούς και κάποιους να τους θεωρούμε βδελύγματα. Όμως στην ειδωλοποίηση ακολουθεί αναπότρεπτα, αργά ή γρήγορα, η δαιμονοποίηση.

ΤΑΞΙΔΙ ΑΥΤΟΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ

14.20

Πολλοί από εμάς τους ανθρώπους νομίζουμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι και πλήρεις, αλλά πολύ λίγοι αποκτούμε αυτό το είδος της πληρότητας που επιτυγχάνεται με μια σε βάθος εξερεύνηση του εαυτού μας.

ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ

16.50

Μια διεξοδική ανάλυση και αντιμετώπιση της καταστάσεως του πένθους και της θλίψης
παρουσιασμένη από τον παπα-Φιλόθεο Φάρο, γνωστό για την πείρα του στο χώρο της Ποιμαντικής Ψυχολογίας.
Ο συγγραφέας εξετάζει το θέμα του κάτω από το φως της διδασκαλίας των Πατέρων της Εκκλησίας, της εμπειρίας του λαού μας και των πορισμάτων της σύγχρονης επιστήμης, αντιπαραθέτοντας την ορθόδοξη στάση και αντιμετώπιση σε αυτήν που έχει αναπτύξει ο δυτικός κόσμος.