Showing all 4 results

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΦΙΛΗ

7.00

Ο Κρισναμούρτι έγραψε τα γράμματα που ακολουθούν από τον Ιούνιο του 1948 ως το Μάρτιο του 1960 για μια νεαρή φίλη που ήρθε κοντά του πληγωμένη στο σώμα και στην ψυχή.

ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ-ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

8.90

Οι Παραβολές και ποιήματα του Κρισναμούρτι ανήκουν στην κατηγορία των λίγων κειμένων του που έχουν γραφτεί από τον ίδιο και δεν είναι απομαγνητοφωνήσεις ομιλιών ή συζητήσεών του. Όπως και τα ημερολόγιά του, έτσι και οι παραβολές και τα ποιήματά του άρχισαν να γράφονται ξαφνικά και σταμάτησαν το ίδιο ξαφνικά. Αντίθετα, όμως, με τα ημερολόγια που παρουσιάστηκαν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, οι παραβολές και τα ποιήματα γράφτηκαν σε ένα διάστημα οκτώ χρόνων, από το 1923 (όταν ήταν 28 ετών) έως το 1931. Από τότε ο Κρισναμούρτι δεν ξανάγραψε ποτέ ποίηση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ?

10.00

«Τι είναι αγάπη; Αυτή η λέξη έχει καταλήξει να σημαίνει τόσα πολλά πράγματα, είναι τόσο αλλοιωμένη, που τη χρησιμοποιώ με βαριά καρδιά. Όλοι μιλάνε για αγάπη – κάθε περιοδικό και κάθε εφημερίδα και κάθε ιεραποστολή μιλάει ατέλειωτα για αγάπη. Αγαπάω τη χώρα μου, αγαπάω το βασιλιά μου, αγαπάω κάποιο βιβλίο, αγαπάω το Θεό. Είναι η αγάπη μια ιδέα; Αν είναι, μπορεί να καλλιεργείται, να τρέφεται, να γαλουχείται, να άγεται και να φέρεται, να διαστρεβλώνεται μ’ όποιο τρόπο θέλετε. Όταν λέτε ότι αγαπάτε το Θεό: τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αγαπάτε μια προβολή του εαυτού σας ντυμένου με ορισμένη μορφή ευπρέπειας, ανάλογα με το τι νομίζετε ότι είναι ανώτερο και ιερό· έτσι λοιπόν το να λέτε «αγαπώ το Θεό» είναι πέρα για πέρα ανοησία. Όταν λατρεύετε το Θεό, λατρεύετε τον εαυτό σας – και αυτό δεν είναι αγάπη. Επειδή δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το ανθρώπινο πράγμα που λέγεται αγάπη, ξεφεύγουμε σε αφηρημένες ιδέες και έννοιες. Η αγάπη μπορεί να ’ναι τελικά η λύση για όλες τις δυσκολίες του ανθρώπου, όλα του τα προβλήματα και τις οδύνες. Έτσι, λοιπόν, πώς θα ανακαλύψουμε τι είναι αγάπη;»

ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

10.00

Τι είναι ο φόβος; Προσπαθούμε να μάθουμε τι είναι η αλήθεια τούτης της ερώτησης του φόβου τόσο απόλυτα ώστε να μη φοβάται ποτέ ο νους, επομένως να είναι ελεύθερος από κάθε εξάρτηση σε σχέση με τους άλλους, εσωτερικά, ψυχολογικά. Η ομορφιά της ελευθερίας είναι το ότι δεν αφήνει σημάδια. Ο αετός στο πέταγμά του δεν αφήνει σημάδια· ο επιστήμονας αφήνει.